tisdag 29 september 2009


Det här är jag och min kille. Idag kom han hit med väskorna packade och ett nytt jobb i bakfickan. Nu bor han här, hos mig. Han har flyttat in. Och vi har flyttat ihop. Det är en bra dag, det här.

Min mamma är bäst!


Idag hittade jag ett paket i brevlådan. Ett paket och ett kort. Vad som stod på låter jag vara hemligt, men fint var det. I paketet låg förstås boken.

Höstterminen på Journalisthögskolan i Göteborg närmar sig sitt slut. 23-åriga Frida Fors väntar spänt på besked om var hon ska få göra sin praktik. Hon vet att en bra praktikplats kan öppna dörrar till de åtråvärda jobben inom medievärlden.

Beskedet kommer som en kalldusch. Hennes charmige, begåvade pojkvän får drömplatsen på Aftonbladet i Stockholm, själv hamnar hon på Smålandsbladets lokalredaktion i Bruseryd, ett stillastående samhälle som knappt finns med på kartan.


En helt perfekt present alltså. Puss mamma, du är bäst!

måndag 28 september 2009

Inte riktigt okej va?

Det är den tjugosjunde september. Vi kan säga höst. Och jag fryser ända in i märgen. Är det okej att börja med vinterjacka redan nu? Det känns emot mina principer, men jag fryser ju.

Dumma Sundsvall.

söndag 27 september 2009

Min helg

Fredag:
Åker till Gävle på morgonen för två inbokade intervjuer till vårt gräv. Jobbar intensivt hela dagen och får höra två mycket bra historier. Kommer hem till Sundsvall på kvällen, kastar i mig mat och drar i väg för mys- och Idolkväll med fina vänner.

Lördag:
Vaknar tidigt, äter frukost och drar till gymmet. Kommer hem, duschar, handlar. Cyklar till skolan för att korrekturläsa Kåridåren. Cyklar hem, tvättar, städar och pluggar. Ägnar kvällen åt tv, läsa skönlitteratur och lyssna på årets sommarprat via poddsändningar. Samt att ligga vaken och vara orolig för B som fått matförgiftning. (Han mår bra nu.)

Söndag:
Vaknar sent och fastnar med DN, speciellt Söndag. Cyklar till skolan för mer korrekturläsning. Korrekturläser och pluggar på gamla tentor till grävtentan på fredag. Kommer hem runt nio på kvällen, skriver artikel till grävet. Morrar lite för att jag inte hann träna och inte har någon matlåda tills imorgon. Sover förhoppningsvis före klockan ett, men räkna inte med det.

Alltså, jag klagar verkligen inte. Jag blir nästan hög av att ha mycket att göra. Det är som om ju mer saker jag måste göra, desto mer energi och driv får jag. Är inte det lite konstigt? Kan man bli utbränd, fast tvärtom? Typ jagärsåhimlastressadgemigmerattgörajagmåstegöramera.

lördag 26 september 2009

Dagens egoboost

Jag får en egen slogan på www.sloganizer.net.

Vad sägs om:
The Johanna look.
eller
Johanna is my world.
eller
Johanna - it's like heaven!
eller
God made Johanna.
eller kanske den bästa:
Johanna is a kind of magic.

fredag 25 september 2009

Men alltså

Vem möblerar om en fredagkväll klockan tjugo över elva?

Svar: Min granne. (Inte A.)

torsdag 24 september 2009

Sjukt värt med sovmorgon

Nu vaknade jag visserligen halv nio i alla fall, men det var skönt att vakna av mig själv och inte av alarmet på mobilen. Äta frukost i lugn och ro, läsa tidningen och inte bara bläddra i den och duscha länge.

Resten av dagen har jag varit kompetent och effektiv och diskat, dammsugit, betalat räkningar och läst ut en hel bok till tentan. Men jag har myst i mjukisbyxor hela dagen, druckit te och bara följt mitt eget schema (alltså, jag har tagit paus när jag velat, facebookat och läst bloggar när offentlighetsprincipen tröttade ut mig ochsåvidareochsåvidare). Och ändå känner jag mig mer utvilad än på länge. Jag känner att jag har energi igen och lust och driv att bli klar med den här kursen. Kanske beror det på fikat på kvällen med nästan alla mina bästisar här i Sundsvall?

Om mina batterier blir så här laddade efter bara en dag, förstå vilka mirakel som skulle kunna hända på en ledig vecka. Typ i solen, typ paraplydrinkar och glassiga magasin. Tål att tänkas på.

onsdag 23 september 2009

Sån där vardagslyx

Jag kom just på att jag inte behöver ställa någon klocka imorgon och kan sova tills jag vaknar.
Frihet!

tisdag 22 september 2009

Vad är det för dag idag?

Vad är det för dag idag?
Är det en vanlig dag?
Nej, det är ingen vanlig dag
för det är Björnes födelsedag!
Hurra! Hurra! Hurra!

måndag 14 september 2009

Måndagar kan vara underbara

Dagen har tillbringats på den myndighet som vi valt att gräva i. Det gick verkligen över all förväntan. Det var så otroligt mycket smidigare, roligare och mer spännande än vi någonsin kunnat tro. Vi lunchade på en mysig asiatisk restaurang och åt en fantastisk buffé tills vi var mätta och belåtna. Dagens arbete avslutades med sammanfattning och plan för i morgon som sköljdes ner med aningens för svag chailatte. Och sen sket jag i att pengarna inte finns i överflöd och shoppade mig glad och vacker i Sveriges bästa stad.

Men toppaste topp med dagen är ändå att min världens bästa kille sitter på ett plan just precis nu påväg hit. Till mig.

Och snälla, håll tummarna för honom på onsdag. Jag vill så gärna ha honom i min stad, varje dag.

söndag 13 september 2009

Kan inte alla dagar vara såhär?

En bra söndag, en skön söndag. Jag sov tills jag vaknade, åt frukost och läste DN i soffan och tyckte att livet var skönt. Sen blev det bullfest hos min söta farmor som tyckte att Persbrandt var bra och jag har ätit avocadosallad med kyckling. Jag har promenerat i en mulen, regntung och grå förort och badat med glittrigt badskum. Jag har ätit kladdkaka och myst med familjen och läst fantastiska och hemska "Tusen strålande solar" av Khaled Hosseini.

Helgens bra: Här är ditt liv. Så ska TV se ut.
Helgens inte riktigt lika bra: Kommissarien och havet. Stackars, stackas Mari Ljungstedt. Hon förtjänar bättre än att få sin bok förstörd av sönderdubbad film proppad av faktafel.

lördag 12 september 2009

Nu

mot Stockholm!

Både för att mysa med familjen och gräva djupt i mörka hemligheter. Eller nåt sånt.


torsdag 10 september 2009

Hej magkatarr

som jag verkligen inte har saknat dig. Du är så himla inte alls efterlängtad och tack så sjukt mycket för att du valde att komma tillbaka vid sämsta tänkbara tidpunkt.

Nu: andas, vila, ta hand om mig själv och ta alla krav med en klackspark. Det kommer att bli bra.

måndag 7 september 2009

Hur jag vet att han är den rätta

När jag kommer hem från en lång dag i skolan har han:
  • bäddat sängen
  • diskat
  • dammsugit
  • och bakat bullar.
(Att han dessutom skuttar som ett litet barn och hojtar: "Hej hjärtat! Jag har saknat dig hela dagen!" gör ju inte direkt saken sämre.)

lördag 5 september 2009

Jag älskar min jävla bok

Jag har återvänt till en av mina favoritplatser på jorden. Biblioteket. Jag älskar bibliotek, jag älskar alla bibliotek. Idéen med bibliotek är så sjukt smart. Jag får läsa så mycket jag vill, känna, peta, låna och bläddra i böckerna. Helt gratis. Och när jag har läst eller tröttnat eller bara inte hittar en plats i bokhyllan så lämnar jag tillbaka boken. Jag vet att vi tar det för givet, men ni hör ju vilken grej det är!

När jag var mindre, sådär en nio, tio eller kanske elva år läste jag mycket. Jättejättejättemycket. Jag var en nörd, en tönt och en pluggis. Och en sån där som alltid läste. Jag gick till biblioteket med en tom skolväska och kom hem med den fullproppad med böcker och sen läste jag i timmar. Jättenördigt. Och jättekul. Jag var inte sämre idag. Sju böcker blev det, efter att jag stått och velat länge och valt bort flera stycken. Det finns böcker jag hatar, böcker jag fascineras av och böcker som har förändrat mitt liv. Jag hoppas att dagens hemsläp kan bli någon av dem.

Rubriken är hemskt intern och därför jätterolig. Nyfiken? Fråga mig någon gång så kanske jag svarar.


torsdag 3 september 2009

Jag har jobbat på ett företag som spärrade Facebook

Idag hade vi föreläsning om sociala medier* med Sofia Mirjamsdotter.
Hon förklarade att det är tjänstefel av journalister att inte finnas på Facebook.

Skönt att jag valde rätt yrke till slut.

* Facebook, Twitter, bloggar. Yes, det ni andra gör på er fritid är något jag borde göra för att göra ett bra jobb. Sämre kan man typ ha det.


onsdag 2 september 2009

Jag vågar inte men jag gör det ändå

Ibland undrar jag vad jag gör här i Sundsvall. Jag funderar på varför jag egentligen ska bli journalist. Jag skulle aldrig våga vara en gåpåig Janne Josefsson som skäller ut allt och alla och som utkräver ansvar och kräver svar. Jag tänker att jag kanske inte platsar här, att jag har tagit platsen från någon som kanske är så himla mycket bättre. Det gnager i mig och jag försöker verkligen göra mitt bästa. Jag tar på mig saker, pratar med folk och ringer samtal som jag egentligen inte vågar. Jag tror att det är nyttigt för mig att göra saker jag inte törs.

Därför känns det så himla skönt när en vän säger att jag är modig. Att jag är hennes idol. Tack K <3