måndag 18 april 2011

Om att vara en vinnare

Mental kollaps
Under OS 2004 i Aten hade amerikanen Mathew Emmons bara ett skott kvar till seger i skytte – när han råkade skjuta på fel tavla och tappade guldmedaljen.
Under OS 2008 i Peking hade samma amerikan återigen bara ett skott kvar till seger – när han sköt sitt sämsta skott någonsin i tävlingssammanhang och återigen tappade guldmedaljen med en fyra i sista skottet. Men den här gången sköt han i alla fall på rätt tavla.

Mental styrka
Australiens stavhoppare Steve Hooker missade två hopp i rad på 5,80 m och var på väg ut ur stavhoppsfinalen, men klarade i sista försöket. Han missade sen två hopp i rad på 5,85 m, men klarade i sista försöket. Han missade sen två hopp i rad på 5,90 m, för att så ta av sig överdragsbyxorna och klara i tredje försöket, något som gav OS-guldet. Sen avslutade Steve Hooker med att försöka på nytt olympiskt rekord, 5,96. Även det klarade Hooker, i tredje försöket…

Vad är en vinnare?
Enligt Olof Röhlander:
- En vinnare i avgörande lägen har tränat upp förmågan att gå in i sig själv och koppla bort alla ovidkommande faktorer.
- En vinnare litar på sig själv, tror på sig själv och vet vad hon kan.
- En vinnare ser fram emot och njuter av tuffa lägen.
- En vinnare har vid hundratals tillfällen tränat mentalt och visualiserat, fantiserat och drömt om att lyckas i avgörande lägen.
- En vinnare har en förmåga att motivera sig själv även när det går emot och ger inte upp.

Jag har tänkt mycket på det här i helgen. Hur prestation hör ihop med den mentala inställningen. Hur man kan påverka sin egen situation, sin lycka och sitt sinne. Helgens funderingar resulterade i att jag sprang runt kvarteret två gånger och satt under ett träd och funderade på livet. Oklart vad detta blir i det långa loppet, men någonting startade det i alla fall.

1 kommentar:

Tobbe sa...

Alternativ definition av att vara en vinnar: http://www.youtube.com/watch?v=9QS0q3mGPGg