tisdag 23 juni 2009

Att skrämma ett barn

Det är tisdag morgon. Klockan har ännu inte slagit åtta, men solen skiner redan varmt. En ung kvinna är på väg till sitt jobb, cyklar på en trögtrampad cykel. Samma sträcka varje dag. Hon är inte stressad, men cyklar fort.
Ett barn åker på sin sparkcykel. Tillsammans med sin storebror och sin mamma är hon kanske på väg till dagis. Hon är stolt över sin sparkcykel, den blänker i solen. Hon ser inte framför sig, hon tänker inte på hörnet som kommer och de höga häckarna runtomkring.
Den unga kvinnan tänker, som varje gång hon passerar hörnet, på att sakta ner ordentligt. Det går inte att se runt hörnet innan det är passerat och vad som helst kan hända vid ett möte. Men farten är fortfarande för hög.

Så svänger barnet runt hörnet med sin fina sparkcykel. Så ser den unga kvinnan ett litet blont huvud framför sitt cykelhjul. Den unga kvinnan försöker väja, men barnet blir skrämt och kastar ifrån sig sparkcykeln. Den unga kvinnan tvärbromsar, vill inte köra på barnet. Hoppar av cykeln, lyckas stanna den, precis när däcket slår mot den slängda sparkcykeln.
Barnets mamma kramar om den lilla flickan, tröstar henne och hjälper henne upp med sparkcykeln. Den unga kvinnan frågar om allt gick bra.
Så cyklar de åt varsitt håll och morgonen fortsätter, lika stilla. Som om ingenting alls har hänt.

Inga kommentarer: