tisdag 22 mars 2011

Något att tänka på

Han var på väg förbi elefanterna, men stannade tvärt när han insåg att det enda som skiljde dessa enorma varelser från deras frihet var ett rep som var bundet runt deras ben. Det var uppenbart att elefanterna kunde dra sig loss när helst de ville, men av någon anledning gjorde de inte det. Han gick bort till en av skötarna och frågade hur det kom sig att dessa vackra, storslagna djur bara stod där istället för att sticka därifrån.

"Vi använder samma rep som när de var precis nyfödda", sa han. "När de är små är det tillräckligt för att hålla dem på sin plats. Så under hela deras uppväxt blir de lurade till att tro att de aldrig någonsin kommer att kunna ta sig loss. Det tror de fortfarande, så de försöker inte ens.". Svaret fick honom att häpna. Elefanterna kunde dra när som helst, men eftersom att de inte trodde att de kunde det var de fast hos människorna. Det gigantiska djurets förflutna hade begränsat dess färdigheter i nuet.

Precis som elefanterna går många av oss igenom livet med tron att det finns saker vi inte kan göra, enbart för att vi har misslyckats med det någon gång förut. Alldeles för många av oss vägrar att försöka sig på något nytt och utmanande på grund av vår inställning.

Acceptera inte de falska vägspärrarna som ditt förflutna har hittat på åt dig.

Inga kommentarer: